Dlaczego warto pić kawę- poznaj jej największe zalety.
4 maja, 2022Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka kawy. Wybór pada często na szybką w przygotowaniu kawę rozpuszczalną, czasem klasyczną parzoną, są również i wielbiciele porannego mocnego espresso. Czy warto pić kawę? Jakie korzyści niesie ze sobą filiżanka tego naparu? Kto może pić kawę, a kto powinien jej unikać. O tym dowiesz się z dalszej części tego artykułu.
Kawa którą pije się na co dzień powstaje z palonych ziaren kakaowca. Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się między XVI – XVII wiekiem.
Pochodzenie nazwy.
Nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. W Europie znana było tureckie słowo kahve i od niego utworzono włoską nazwę caffè. Inne źródła z kolei podają, że nazwa kawa wywodzi się od miasta w Etiopii Kaffa (obecnie Kefa).
Początkowo nie miała wielu zwolenników. Uważano ją wręcz za niesmaczną i szkodliwą. Szybko jednak doceniono jej zalety. Kawa zaliczana jest do używek. Obecnie jest najpopularniejszą używką na świecie. Swoją popularność niewątpliwie zawdzięcza zawartości kofeiny, która jest substancją pobudzającą i stymulującą.
Korzyści z picia kawy
- POPRAWIA KRĄŻENIE KRWI- Picie kawy prawdopodobnie zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych i to o aż 30%.
- ZMNIEJSZA RYZYKO CUKRZYCY- wynika z badań holenderskich naukowców
- POPRAWIA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ- Dzięki zawartości m.in. kofeiny. Zwiększa pamięć krótkotrwałą, ponadto ułatwia koncentrację. Kofeina uwalnia się już po 15 minutach od wypicia kawy, natomiast największe stężenie we krwi osiąga po upływie ok. trzech godzin.
- WSPOMAGA ODCHUDZANIE-kofeina przyspiesza przemianę materii, dlatego tak chętnie jest pita przez osoby odchudzające się.
- ZMNIEJSZA RYZYKO DEPRESJI-Według niektórych badań picie kawy powoduje podniesienie poziomu serotoniny i dopaminy czyli substancji które odpowiadają za dobry nastrój.
- ZMNIEJSZA RYZYKO CHOROBY PARKINSONA I ALZHEIMERA
- POMAGA W LECZENIU ALERGII- Wg niektórych badań kofeina zawarta w kawie obniża stężenie histaminy, która bierze udział w reakcjach alergicznych.
Kto powinien ograniczyć picie kawy?
Kawa ze względu na zawartość kofeiny nie jest wskazana dla dzieci. Ale również dorośli, którzy cierpią na refluks przełyku bądź inne choroby gastroenterologiczne powinni ograniczać spożywanie kawy. Kofeina może nasilać objawy tych chorób. Warto zawsze skonsultować się z lekarzem.
Co z kawą rozpuszczalną?
Kawa rozpuszczalna jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Powstaje ona poprzez rozkruszenie ziaren kawy i przepłukanie ich gorącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Uzyskany płyn jest filtrowany i suszony. Po odparowaniu wody pozostaje proszek, który jest suchym ekstraktem kawy. Warto zwracać uwagę na skład kawy rozpuszczalnej gdyż niektórzy producenci dodają do niej różnego rodzaju ulepszacze i poprawiacze smaku. Ponadto w kawie rozpuszczalnej mogą pojawiać się stabilizatory i zagęszczacze.
Kawa rozpuszczalna liofilizowana
Dobre firmy mają w swojej ofercie kawy rozpuszczalne liofilizowane. W procesie tym do usunięcia wody z produktu nie używa się żadnych substancji chemicznych. Wodę w tym procesie w uproszczeniu mówiąc wymraża się. Kawa liofilizowana jest produktem bez konserwantów i chemicznych dodatków.
Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań warto pić kawę, zarówno dla korzyści zdrowotnych jak i dla samej przyjemności.