Czym zastąpić biały cukier?
6 lipca, 2021Biały cukier ma wiele kalorii, dlatego też najlepiej z niego zrezygnować. Wiele osób ma jednak problem z odstawieniem cukru, a nie słodzone napoje po prostu im nie smakują. Najlepszy rozwiązaniem jest więc zamiana na ksylitol, czyli cukier brzozowy.
Ksylitol – co to jest?
Ksylitol to słodzik, inaczej określa się go również jako cukier brzozowy. Jest to naturalna substancja słodząca, która wytwarzana jest z kory brzozy. To znakomita alternatywa dla cukru białego. Cukier z brzozy zawiera około 240 kalorii w 100 gramach, natomiast biały – około 390 w 100 gramach, dlatego też warto stosować go na początku diety odchudzającej i wtedy, kiedy nie potrafimy od razu bądź całkowicie zrezygnować ze słodzenia kawy oraz herbaty. Ponadto ksylitol jest inaczej przyswajany przez ludzki organizm i właśnie przez to może być spożywany przez osoby, które chorują na cukrzycę. Z powodu wolniejszej przyswajalności przez układ pokarmowy, cukier brzozowy nie zwiększa ilości glukozy we krwi, ani też nie sprawia, że wydziela się insulina. Taki cukier ma 14 razy mniejszy indeks glikemiczny od sacharozy. Jest również bardzo dobrze tolerowany przez układ pokarmowy. Co ciekawe – stosowanie standardowego cukru może uzależnić nas od niego, natomiast regularnie dodawany do napojów ksylitol zmniejsza łaknienie. Cukier z brzozy można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością – https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-ksylitol-cukier-brzozowy.
Ksylitol brzozowy a zdrowie
Cukier z brzozy ma również właściwości prozdrowotne. Ogranicza rozwój pleśni czy drożdżaków w organizmie ludzkim, a także pomaga w leczeniu zapalenia dziąseł. Ksylitol fiński wspiera też mineralizację zębów. Może być spokojnie stosowany przez osoby, które decydują się na dietę odchudzającą, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze słodzenia napojów. Należy jednak pamiętać, że ksylitol, co prawda, sprawia, że poziom glukozy we krwi podnosi się niewiele, ale tylko wtedy, jeśli przestrzega się zasad zdrowej i zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia.
Ksylitol fiński – jak stosować?
Dziennie powinno się spożywać maksymalnie 3 łyżeczki cukru z brzozy, czyli jakieś 15 gram. W przypadku chęci ograniczenia cukru, należy stopniowo zmniejszać jego ilość każdego dnia, aby organizm mógł się spokojnie przyzwyczaić do prawidłowej dawki, a później do, ewentualnej, całkowitej rezygnacji z niego.
Przeciwwskazania do stosowania cukru z brzozy
Zdania na temat przeciwwskazań są podzielone. Niektórzy uważają, że każdy może spożywać cukier z brzozy, inni natomiast są zdania, że powinny z niego zrezygnować kobiety ciężarne, matki karmiące, a także małe dzieci. Trudno ustalić dzienną dawkę dla takich osób, a przesadzenie z ksylitolem powoduje problemy z jelitami.
Ksylitol w kuchni
Ksylitol brzozowy nadaje się przede wszystkim do słodzenia napojów, takich jak kawa oraz herbata – należy nim zastępować biały cukier. Sprawdzi się również jako składnik deserów oraz ciast, ale również i w przypadku gotowanych i smażonych dań. Ksylitol fiński można również dodać do przetworów owocowych. Nie należy go jednak stosować do ciasta drożdżowego, gdyż takie ciasto się nie uda.